Jak walczyć z cukrzycą?

Stan przedcukrzycowy

Stan przedcukrzycowy charakteryzuje się obniżoną zdolnością organizmu do metabolizowania glukozy. U tych osób stężenie glukozy na czczo mieści się w przedziale wartości 100-125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l), a w 2 h po posiłku 140-199 mg/dl (7,8-11 mmol/l). U wspomnianej grupy pacjentów można rozpoznać odpowiednio nieprawidłową glikemię na czczo lub nieprawidłową tolerancję glukozy. Częstość występowania cukrzycy typu 2 rośnie wraz z wiekiem.

W jaki sposób można rozpoznać cukrzycę, a w jaki stan przedcukrzycowy?

Cukrzycę rozpoznajemy gdy:

• oznaczenie stężenia glukozy w krwi żylnej wynosi ≥ 200 mg/dl i występują objawy hiperglikemii,

• glikemia na czczo wynosi ≥ 126 mg/dl w dwóch pomiarach wykonanych w inne dni,

• dwie godziny po doustnym teście obciążenia glukozą stężenie glukozy wynosi ≥ 200 mg/dl.N

Natomiast stan przedcukrzycowy rozpoznajemy gdy:

• stężenie glukozy w krwi żylnej wynosi 100–125 mg/dl w ciągu 8-14 godzin od ostatniego posiłku,

• dwie godziny po doustnym teście obciążenia glukozą stężenie glukozy wynosi 140–199 mg/dl.

Rodzaje cukrzycy

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyróżniła 4 typy cukrzycy: 

  • cukrzycę typu 1
  • cukrzycę typu 2
  • inne specyficzne typy cukrzycy (cukrzyca typu 3, wtórna), 
  • cukrzycę kobiet w ciąży

Jak leczyć cukrzycę?

  • należy zmodyfikować styl życia,
  • wdrożyć zasady zdrowego odżywiania,
  • wdrożyć wysiłek fizyczny,
  • systematycznie odbywać kontrolę lekarską,
  • farmakoterapia (leki doustne lub insulina).

Leczenie cukrzycy na celu utrzymywanie fizjologicznego poziomu glukozy we krwi oraz dobre samopoczucie chorego i możliwość spełniania jego ról społecznych. Bardzo ważnym elementem w leczeniu jest stosowanie się do zasad odpowiedniej diety, wsparcie psychologiczne oraz edukacja zdrowotna pacjenta.

Powikłania cukrzycy

Powikłania cukrzycy dzieli się na wczesne (ostre) i późne (przewlekłe). Do ostrych powikłań cukrzycy zalicza się kwasicę i śpiączkę ketonową, kwasicę mleczanową, hiper- i hipoglikemię. Z kolei do przewlekłych powikłań cukrzycy należą zmiany w naczyniach oraz nerwach, które prowadzą do ich uszkodzenia. Konsekwencją mogą być choroby sercowo-naczyniowe, np. udaru mózgu lub zawał serca. Diabetycy, u których poziom cukru we krwi nie jest wyrównany, są zagrożeni także niewydolnością nerek, utratą wzroku, amputacją nogi czy problemami seksualnymi. Poza tym niewłaściwie leczona cukrzyca osłabia układ odpornościowy, co objawia się uciążliwymi, trudnymi do wyleczenia i często nawracającymi infekcjami.

Cukrzyca – jak jej uniknąć?

Jeśli chcesz zapobiec cukrzycy, działaniem, które jest zalecane do wdrożenia w pierwszej kolejności i natychmiast, jest modyfikacja jadłospisu. Pamiętaj jednak, że słowo dieta nie oznacza tu ani głodzenia się, ani rezygnacji z przyjemności jedzenia. Przestrzegaj kilku prostych zasad, aby zadziałać prewencyjnie.

  • Zmniejsz ilość węglowodanów w diecie, a szczególnie udział cukrów prostych. Węglowodany złożone organizm trawi wolniej. Powoduje to stopniowe uwalnianie glukozy do kwi i wolny wzrost jej stężenia. Dla układu odpowiedzialnego za zabezpieczenie właściwego poziomu glikemii to sytuacja komfortowa, ponieważ gwałtowny skok ilości glukozy we krwi spowodowany spożyciem cukrów prostych wymusza na komórkach wysepek Langerhansa trzustki nienaturalnie nasiloną produkcję insuliny. Długotrwałe przeciążenie pracą zakłóca prawidłowe działanie tych struktur, powoduje ich stopniowe niszczenie, a w konsekwencji – gorszą kontrolę poziomu glikemii.
  • Zjadaj porcje nieduże, lecz częściej. W ten sposób zapewniasz stabilność poziomu glikemii i nie przeciążasz komórek wytwarzających insulinę.
  • Dbaj o urozmaicenie w diecie – w ten sposób dostarczasz do organizmu wszystkie potrzebne składniki odżywcze, mineralne i budulcowe. Zawsze dostosowuj menu do wieku, masy ciała, wykonywanej pracy zawodowej i podejmowanej aktywności fizycznej.

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH