Cukrzyca zapalenie trzustki – zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe w przebiegu cukrzycy wraz z zapaleniem trzustki:

  1. Wyeliminuj całkowicie alkohol oraz słodycze.
  2. Wybieraj chudy nabiał, chude mięso i gatunki ryb.
  3. Tłuszcz w diecie nie powinien przekraczać 50g na dobę wliczając tłuszcz dodany jak i zawarty w produktach spożywczych.
  4. Warzywa i owoce powinny być rozdrobnione, najlepiej po obróbce termicznej.
  5. Zaleca się produkty gotowane, duszone, parowane. Wykluczyć należy smażenie.
  6. Zabrania się stosowania ostrych przypraw w zamian za łagodne zioła czy sok z cytryny.
  7. Posiłki powinny być częstsze (5-6 /dobę), ale w mniejszej objętości.
  8. Stosuj jasne, pszenne pieczywo, drobne kasze, ryż i jasne makarony.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH